Kayseri İhracatı Eylül’de Arttı
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Yalçın, “Kayseri olarak ihracatımız eylül ayında bir miktar arttı.”
Türkiye’nin ihracatının eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalarak 22 milyar 490 milyon dolara, ithalatının ise yüzde 14,6 azalarak 27 milyar 501 milyon dolara ulaştığını belirten Başkan Yalçın, “İhracat yüzde 100 artacak” 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 10.” “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalarak 187 milyar 204 milyon dolar, ithalat ise yüzde 1,2 artarak 274 milyar 432 milyon dolar oldu.” dedi.
Başkan Yalçın, eylül ayında en fazla ihracat yapan ülkelerin Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere olduğunu belirterek, ihracatta en yüksek paya sahip ilk 5 ülkenin toplam ihracat içindeki payının yüzde 28,1 olduğunu kaydetti. Eylül ayında en fazla ithalat yapan ülkelerin Çin, Rusya Federasyonu, Almanya, ABD ve BAE olduğunu kaydeden Lider Yalçın, ithalatta en yüksek paya sahip ilk 5 ülkenin toplam ithalat içindeki payının yüzde 42,3 olduğunu belirtti. Kayseri’nin eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Önder Yalçın, “Kayseri’nin eylül ayı ihracatı önceki aya göre hafif bir artış göstererek 301 milyon 312 bin dolara ulaştı. Kayseri’nin ilk 9 ayda toplam ihracatı 2 milyar 675 milyon oldu.” 444 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracatımızda en büyük payı mobilya, dokuma ve makine sektörleri aldı. İthalatımız bir önceki aya göre artarak 148 milyon 927 bin dolar olarak gerçekleşti. İlk 9 ayda toplam ithalatımız 1 milyar 251 milyon 537 bin dolar oldu. .” söz konusu.
Türk ihracatçısının yeni ihracat kapıları bulmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Yalçın, “Ülke olarak ihracatımızın yaklaşık yüzde 55’ini Avrupa Birliği, ABD, Çin gibi büyük ekonomilere yapıyoruz. Bunu yeterli görmüyoruz ve Afrika, Ortadoğu, Asya-Pasifik gibi ülkelere ihracat yapmak istemiyoruz.” Yeni pazarlarda daha güçlü yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Yeni pazarlarda yer bulmak ve mevcut pazarlardaki yerimizi güçlendirmek için ihracatımızın 3/4’ünün orta ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşması, Türkiye’nin pahalı katma ürünler üretme kabiliyetinin daha da artması gerekiyor. Bu, “Sanayicilerin yeteneğin artırılması için hızla yatırım teşviki, krediye kolay erişim ve arsa tahsisi gibi destek arayışına girdiğini bilmenizi isteriz” dedi. İhracat rakamlarının olumlu etkilerinin sadece ekonomik değil sosyal ve siyasi olduğunu da vurgulayan Başkan Yalçın, “İhracat istihdamın, gelirin ve seviyenin artmasında en önemli unsurlardan biri. Dış pazarlarda güçlü olan bir Türkiye aynı zamanda güçlü olacak. Dış politikasını güçlü ve canlı tutabilir.”
Başkan Yalçın, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması için çaba harcayan tüm ihracatçıları tebrik ederek başarılarının devamını diledi. – KAYSERİ